maandag 6 december 2010

Advent
Ik was mijzelf af aan het vragen wat is eigenlijk advent,.... Je ziet het overal opduiken in blog land maar wat houd het eigenlijk in..
Dus ik heb het maar eens opgezocht.. want tjsa met haarkleur wil natuurlijk ook niet alles zeggen ...........

Advent Periode
De Advent is in het christendom de benaming voor de periode voor Kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest, en wordt de geboorte en de wederkomst van Jezus herdacht.

Het Liturgisch jaar begint met de Advent. De Advent begint altijd op de zondag die valt tussen 27 november en 3 december en eindigt op 24 december bij het avondgebed. Hierdoor is de lengte van de adventsperiode verschillend, maar telt de advent altijd 4 zondagen:

1e zondag: Levavi
2e zondag: Populus Sion
3e zondag: Gaudete
4e zondag: Rorate.
De advent begint bij Oosters-orthodoxe Kerken een week eerder en telt 40 dagen (15 november).

In huizen en kerken wordt de advent symbolisch zichtbaar gemaakt door een kaarsenstandaard of een adventskrans waarop vier kaarsen staan. Elke zondag wordt een extra kaars aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden dan alle kaarsen.

Tijdens de adventsperiode wordt in kerken gebruikgemaakt van de liturgische kleur paars, de kleur van boete en inkeer. Alleen op de derde zondag van advent, Gaudete, kan de kleur roze gebruikt worden daar waar dit gebruikelijk is, om het feestelijke karakter van deze zondag weer te geven.De adventskrans,

is uit het duitse taalgebied overgewaaid. Ook in de scandinavische landen komt dit gebruikt veel voor. In de skandinavische en duitstalige landen zie je dat ook in de huisgezinnen en in de winkels adventskransen worden neergezet of opgehangen.

In katholieke kringen is het de traditie om de derde adventskaars in een andere kleur te doen, namelijk rose. Dit als verwijzing naar vreugde. De protestantse kerk van Noorwegen heeft deze traditie trouwens ook.

Sommigen zien een verwantschap van de adventskrans met de chanukakaarsen in het jodendom, die in dezelfde periode steeds een kaars meer aansteken.

De eerste adventskrans werd uitgevonden door de Lutherse theoloog Johann Hinrich Wichern (1808–1881). Hij ving veel kinderen op die uit armoedige gezinnen afkomstig waren. De kinderen vroegen vaak wanneer het eindelijk kerst was. In 1839 besloot hij uit een houten wiel een krans te maken met vier grote en 19 kleine kaarsen. Voor elke adventszondag werd een grote kaars aangestoken en voor elke andere dag een kleine. Sinds 1860 wordt de adventskrans met dennegroen versierd.

In enkele gebieden zijn er tradities van zes adventszondagen in plaats van vier zoals in het bisdom Milaan[3] en in de orthodoxe kerken. Daar zie je dan ook adventkransen met zes kaarsen.

Zo nu weet ik dit ook weer en jullie ook .....(voor degene die het natuurlijk ook niet wist hahahahaha)

10 opmerkingen:

 1. Ik had juist afgelopen week het verhaal ook eens opgezocht omdat ik het ook niet wist en ik heb wel een heel verstandige haarkleur hoor hahhaha.Prachtige foto`s heb je weer gemaakt en je hertenkop vind ik superrrrrr Of moet ik zeggen rendierenkop pfff ja je ziet zelfs met mijn haarkleur twijfel ik weleens hihhiihhi.Fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat interessant om te lezen! Ik wist het niet, ben niet katholiek opgevoed dus dan krijg je dat niet mee. Bedankt voor je heldere uitleg. Groetjes Claudia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. whoaaaaaa ik ben wel katholiek opgevoedt maar ik wist het ook niet, zeker uit de klas gestuurd toen ze het erover hadden... hahahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Denk idd dat het aan de lay out ligt.
  En door dioe sneeuwvlokken laad hij heel langzaam op..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hela....waar is mijn opmerking gebleven?

  Ik had gezegd dat ik dat allemaal natuurlijk allangal wist,allemaal, had je zo aan mij kunnen vragen...hihi.

  Maar bedankt voor het opfrissertje, Wat een fraaie foto`s heb je gemaakt zeg! Wat een warme kleurtjes.

  xxxLoesje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou hier nog zo eenje hoor Viana, wist er wel iets van maar zeker niet precies, ben niet religieus opgevoed en heb eigenlijk de uitleg nooit opgezocht.. Een mooi leerzaam postje dus voor mij.....
  En erg geraffineerd hoor dat je de kleuren van je foto's helemaal daarbij hebt aangepast, werkelijk PRACHTIG!!!

  Lieve groet, Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank dank......heb ik ook wat bijgeleerd........
  Mooie plaatjes erbij, gezellig.
  Fijne week.
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om het verhaal erachter te horen. Sfeervol al bij jouw. Ik ga ook eens beginnen.
  Fijne avond groetjes Anja.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee dit wist ik inderdaad nog niet! Goed van jou, hoor! EN mijn man zegt altijd: echte blondheid komt van binnen...hi hi
  Fijne avond!
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heey meis,

  Effies kijken of ik dit berichtje wel kan plaatsen...!
  Gisteren heb ik het geprobeerd..en het lukte me iedere keer niet..zo jammer..ik hoop dat het me nu wel lukt.

  Wat een prachtige post heb je dit keer, en ook zo uitgebreid..nu weet ik weer wat het betekend, ik moet je eerlijk bekennen dat ik het niet meer wist..
  En de foto's bij deze post zijn werkelijk beeldschoon.
  Dus kortom, ik ben blij dat ik je ken...en lekker op bezoek kan komen op je blog!

  Dag meisie..een fijne dag,
  Marijkexx

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

soms gaat er iets aan je hart

soms gaat er iets aan je hart
het gaat buiten je om en je kan er niets aan veranderen ... dat doet pijn!

Mijn kleine grote liefde

Mijn kleine grote liefde
mexx loveyou

Een grote liefde van mij !

Een grote liefde van mij !
Balou loveyou tooooo